Miejskie Przedszkole Publiczne nr 2 im. Marii Konopnickiej w Bolesławcu
59-700 Bolesławiec
ul. Mikołaja Brody 17
Tel: (75) 612 13 02
-
-
Statystyki
- Odwiedziny: 662177
- Do końca roku: 287 dni
- Do wakacji: 94 dni
-
Kartka z kalendarza
Jadłospis
|
I Śniadanie |
II Śniadanie |
Obiad |
Poniedziałek 18.03.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Szynka z indyka 10g(6,9,10) Pomidor 20 g Herbata owocowa 200ml |
Serek homogenizowany owocowy 100 g Wafel ryżowy 1 szt
|
Zupa brokułowa 200 ml(7,9) Ziemniaki gotowane 120 g Pałki z kurczaka z pieca 120 g Surówka z selera 75 g Kompot truskawkowy 200ml |
Wtorek 19.03.24 |
Chleb pszenno-żytni 30 g(1) Masło 8 g Ser Gouda 30 g(7) Ogórek 20 g Kawa zbożowa 200 ml (7) |
Chleb pszenno-żytni 3g(1) Masło 8g(7) Jajko gotowane 1 szt(7) Sos majonezowy z koperkiem 30 g(7)
|
Żurek z białą kiełbasą 200 ml(1,7,9) Naleśniki z twarożkiem waniliowym i owocami 300 g(1,3,7) Kompot malinowy 200 ml |
Środa 20.03.24 |
Budyń jaglany z bananami 120 g(7) Rogalik francuski 1 szt(1,3,7)
|
Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Pasztetowa wieprzowa 30 g Papryka czerwona 20 g Herbata zimowa z cytryną 200 ml
|
Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml(7,9) Kasza gryczana 100 g Kotlet mielony z cebulką 120 g(1,7,9) Mizeria 75 g (7) Kompot z owoców leśnych 200 ml
|
Czwartek 21.03.24 |
Chleb pszenno-żytni 50 g(7) Masło 8 g(7) Winerki drobiowe 1 szt(7,9) Ketchup 10(9) Sałata masłowa Herbata owocowa 200 ml
|
Sałatka owocowa 100 g Chrupki kukurydziane 4 szt Herbata z pomarańczą 200 ml |
Zupa ogórkowa 200 ml(7,9) Sphagetti z sosem bolońskim 350 g(1,3,9) Kompot wiśniowy 200 ml |
Piątek 22.03.24 |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200 ml(1,7) Chleb pszenno-żytni 50 g(1) Masło 8 g(7) Dżem truskawkowy 20 g |
Chleb pszenno żytni 30 g(1) Masło 8 g(7) Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i szynką wieprzową 30 g(1,3,7,9) Herbata z hibiskusem 200 ml
|
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 200 ml(1,3,9) Ziemniaki gotowane 150 g Kotlet rybny w sosie śmietanowym 140 g(1,3,7) Surówka z białej kapusty 75 Kompot wieloowocowy 200 ml |
Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:
- Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
- Twaróg i jogurty wegańskie
- Tofu, ser kozi, ser wegański,sery bez laktozy
- Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
- Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
- Dżemy o niskiej zawartości cukru
- Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy
ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI 1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; : |
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego; 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu; 8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego; 9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców; 13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne. |