Jadłospis

                                          

                          

 

I Śniadanie

II Śniadanie

Obiad

Poniedziałek

18.03.24

Chleb pszenno-żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Szynka z indyka 10g(6,9,10)

Pomidor 20 g

Herbata owocowa 200ml

Serek homogenizowany owocowy 100 g

Wafel ryżowy 1 szt

 

 Zupa brokułowa 200 ml(7,9)

Ziemniaki gotowane 120 g

Pałki z kurczaka z pieca 120 g

Surówka z selera 75 g   

Kompot truskawkowy 200ml

Wtorek

19.03.24

Chleb pszenno-żytni  30 g(1)

Masło 8 g

Ser Gouda 30 g(7)

Ogórek 20 g

Kawa zbożowa 200 ml (7)

Chleb pszenno-żytni 3g(1)

Masło 8g(7)

Jajko gotowane 1 szt(7)

Sos majonezowy z koperkiem 30 g(7)

 

Żurek z białą kiełbasą 200 ml(1,7,9)

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i owocami 300 g(1,3,7)

Kompot malinowy 200 ml

Środa

20.03.24

Budyń jaglany z bananami 120 g(7)

Rogalik francuski 1 szt(1,3,7)

 

 

 

Chleb pszenno-żytni 50 g(1)

Masło 8 g(7)

Pasztetowa wieprzowa 30 g

Papryka czerwona 20 g

Herbata zimowa z cytryną 200 ml

 

 

Zupa pomidorowa z ryżem 200 ml(7,9)

Kasza gryczana 100 g

 Kotlet mielony z cebulką 120 g(1,7,9)

Mizeria 75 g (7)        

Kompot z owoców leśnych 200 ml

 

Czwartek

21.03.24

Chleb pszenno-żytni 50 g(7)

Masło 8 g(7)

Winerki drobiowe 1 szt(7,9)

Ketchup 10(9)

Sałata masłowa

Herbata owocowa 200 ml

 

Sałatka owocowa 100 g

Chrupki kukurydziane 4 szt

Herbata z pomarańczą 200 ml

Zupa ogórkowa 200 ml(7,9)

Sphagetti z sosem bolońskim 350 g(1,3,9)

Kompot wiśniowy 200 ml      

Piątek

22.03.24

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi 200 ml(1,7)

Chleb pszenno-żytni 50 g(1)

Masło 8 g(7)

Dżem truskawkowy 20 g

Chleb pszenno żytni 30 g(1)

Masło 8 g(7)

Sałatka jajeczna z ogórkiem kiszonym i szynką wieprzową 30 g(1,3,7,9)

Herbata z hibiskusem 200 ml

 

Kapuśniak ze słodkiej kapusty 200 ml(1,3,9)

Ziemniaki gotowane 150 g

Kotlet rybny w sosie śmietanowym 140 g(1,3,7)

Surówka z białej kapusty 75

Kompot wieloowocowy 200 ml

Zamienniki stosowane w dietach specjalnych:

  • Mleko roślinne(owsiane,sojowe,ryżowe)
  • Twaróg i jogurty wegańskie
  • Tofu, ser kozi, ser wegański,sery bez laktozy
  • Mleko bez laktozy, masło roślinne,śmietana bez laktozy
  • Pieczywo bezglutenowe,wafle ryżowe,chrupki kukurydziane
  • Dżemy o niskiej zawartości cukru
  • Pasztetowa wegańska własnej produkcji na bazie włoszczyzny,przypraw oraz mleka bez laktozy

 

ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem

 a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

:

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego, b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne.